6 Degrees of Proximity

Vandaag hebben we ons allemaal verbonden met digitale netwerken, maar hebben we nog echt contact met elkaar? Waar zit het echte gesprek verborgen in die berichtentsunami? Hoe echt sociaal verbonden zijn we nu eigenlijk en weten we nog wel wat je met een echt netwerk allemaal kan bereiken?

JCI Mechelen gaat de uitdaging aan om via het wereldwijde JCI Netwerk een video call op te bouwen tussen Mechelse jongeren en een internationaal bekende, insprirerende figuur. Deze uitdaging baseren we op het “6 degrees of separation” principe dat ervan uitgaat dat ieder individu ieder willekeurig ander individu kan bereiken gebruik makende van kennissen-van-kennissen, in maximaal 6 stappen. Zo zou een scholier bijvoorbeeld Obama kunnen bereiken omdat zijn voetbalcoach bijvoorbeeld een lokale politicus kent, die op zich dan weer een nationaal politicus kent, waarna de connectie verder gaat naar het internationaal niveau, enzoverder.

Aangezien dit project kadert in het “Without Limits” thema van JCI Mechelen dat verbondenheid in de samenleving wil onderstrepen, dopen we dit project voor de gelegenheid naar “6 Degrees of Proximity”.

In samenwerking met de Mechelse scholengemeenschap nodigen we Mechelse jongeren tussen 17 en 21 uit om individueel of klassikaal een vraag te formuleren voor een internationaal bekende en inspirerende figuur naar eigen keuze.

De vragen kunnen gaan over de toestand van onze ‘smart’ samenleving, hoe en waarom die tot stand is gekomen, welke maatschappelijke, politieke, technologische of sociale (re)voluties ons nog te wachten staan. Of over vraagstukken als privacy en veiligheid, AI, robotisering, globalisering en de kansen, uitdagingen, bedreigingen die deze disruptieve evoluties met zich zullen meebrengen. Welke angsten, dromen of kansen brengt dit met zich mee? Zullen onze jongeren nog een job hebben, doen we er als menselijk ras binnen 30 jaar nog toe? Hoe kunnen we samen onze planeet redden?

Het zijn tenslotte de jongeren van vandaag die binnen enkele jaren aan de slag zullen moeten met de gevolgen van de keuzes die nu worden gemaakt, of niet gemaakt.

Omdat we uiteraard niet alle vragen aan bod kunnen laten komen zal JCI Mechelen begin februari een short list van 10 vragen selecteren uit de inzendingen. Een jury van bekende Mechelaars pikt de finale 5 vragen er uiteindelijk uit.  

Tijdens een publiek toegankelijk evenement in de Romboutszaal van het stadhuis van Mechelen bouwen we samen met de vraagstellers via allerhande sociale kanalen en met behulp van het JCI netwerk de videocall op. Als de verbinding slaagt, kunnen de jongeren rechtsreeks met de personality in dialoog!

Het hele event wordt live gestreamd via social media en live blog. Tegelijk nodigen we uiteraard de pers en de beste burgemeester ter werled uit en zetten we een groot scherm op de grote markt.

Contact:

 JCI Mechelen vzw
Onze-Lieve-Vrouwestraat 85, 2800 Mechelen

 hello (@) jcimechelen.be