Junior Chamber International (JCI)
Junior Chamber International (JCI), in België ook bekend onder de benamingen Jaycees of Jonge Kamer, is een internationale organisatie van jonge leiders en ondernemende mensen tussen 18 en 40 jaar oud. Door hun engagement, vriendschap en het realiseren van creatieve projecten groeien zij tot toekomstgerichte ondernemende voortrekkers. De missie van de organisatie luidt als volgt: “Groeikansen aanbieden die jonge mensen aanzetten tot het creëren van positieve veranderingen”.
Ontstaan van JCI
Henry Giessenbier
Het verhaal van JCI gaat terug tot in 1915 toen de Amerikaan Henry Giessenbier de organisatie ‘The Young Men’s Progressive Civic Association’ oprichtte in St. Louis, Missouri, USA. In de jaren die volgden werd een nauwe samenwerking aangegaan met de lokale Kamer van Koophandel in St. Louis, hetgeen ertoe leidde om de naam in 1918 te veranderen naar ‘Junior Chamber of Commerce’.
Nadien werden steeds meer lokale afdelingen opgericht, zowel in de USA als in het buitenland. Omwille van het toenmalig internationaal karakter van de organisatie werd de naam op een internationale bijeenkomst in Mexico in 1944 dan ook veranderd naar ‘Junior Chamber International’.
JCI is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste jongerenorganisaties ter wereld en telt op heden meer dan 200.000 leden en miljoenen past-leden wereldwijd. Het doel vandaag is nog steeds het stimuleren van jongeren om active citizens te worden door bij te dragen aan sociale & economische ontwikkelingen en internationale samenwerkingen.
De 4 basispijlers van JCI
Individu
JCI-leden werken aan hun persoonlijke ontplooiing door actief te zijn in commissiewerking en in de Raad van Bestuur. Een cruciaal JCI-motto is “learning by doing”. JCI biedt bovendien een uitgebreid en hoogstaand vormingsprogramma aan via het eigen vormingsinstituut TIF (Training Institute Flanders).
Gemeenschap
Elk jaar onderneemt JCI, in meer dan 9.000 gemeenschappen, duizenden projecten die allemaal een positief effect voor de gemeenschap beogen. De bedoeling is een evolutie van onze gemeenschap te analyseren, om samen te zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen binnen onze samenleving. Daarbij passen we de principes van het JCI Active Citizen Framework toe.
Business
JCI verstrekt haar leden de nodige contacten, het beleid en persoonlijke ontwikkeling op zakelijk vlak door talrijke forums en programma’s waardoor ze zich kunnen ontwikkelen als jonge ondernemers en zakenmensen. Zo biedt ze biedt haar leden de kans om een bijdrage te leveren tot de ontwikkeling van de economische infrastructuur en welvaart in hun regio. JCI biedt een unieke manier van netwerken aan, waar een zeer ongedwongen sfeer het eigenlijke netwerken alleen maar te goede komt. Dit alles is vanzelfsprekend niet alleen in eigen stad of land, maar ook internationaal.
Business
JCI’s aanwezigheid in meer dan 100 landen biedt een ideaal kader voor actief gebruik van vreemde talen; leidt tot contacten met vreemde culturen en tot een mogelijke ontwikkeling van een mentaliteit van samenwerking, vriendschap en verdraagzaamheid.

Contact:

 JCI Mechelen vzw
Onze-Lieve-Vrouwestraat 85, 2800 Mechelen

 hello (@) jcimechelen.be